Windows PE Nedir, Nasıl Kullanılır?



Merhaba Arkadaşlar ;

Windows PE , Windows Kurulumu'nu birden fazla bilgisayara dağıtabilen ve kurtaran hafif bir işletim sistemi ortamıdır. Bunu derseniz , Windows 10 kurma bir ofis ortamında bir makineyi kurmak kıyasla bilgisayarınızda kolay, çoğunuz kabul eder. Microsoft, Windows'u birden çok bilgisayara dağıtmak ve kurmak için kullanabileceğiniz bir işletim sistemi geliştirmiştir. Home, Pro, Enterprise ve Education dahil olmak üzere Windows 10 masaüstü sürümlerini onarmak için de kullanılabilir. Bu yazımda Windows PE'nin ne olduğuna kısaca değineceğim.

Windows PE Nedir?

windows pe-nedir-nasıl-kullanılır


Windows PE, standart olarak kullanabileceğiniz bir işletim sistemi değildir. Biri yalnızca dağıtmak ve kurtarmak için kullanmalıdır. Hafif olmasına rağmen, gömülü işletim sistemi olarak da kullanamazsınız. Microsoft, 72 saatlik sürekli kullanımın ardından PE'nin çalışmayı durduracağından emin olmuştu. Yeniden başlattığınızda, kayıt defteri değişiklikleri de dahil olmak üzere tüm değişiklikler kaybolacak.

Kalıcı bir şey elde etmek istiyorsanız, monte etmeniz ve kişiselleştirmeniz gerekir.

Windows PE ile Neler Yapabilirsiniz?

  • Windows'u kurmadan önce sabit sürücüyü kurun.
  • Windows'u bir ağa veya yerel bir sürücüye yüklemek için Komut Dosyaları veya uygulamalar kullanın.
  • Windows görüntülerini yakalayın ve uygulayın.
  • Çalışmıyorken işletim sistemini değiştirmek için kullanın.
  • Otomatik kurtarma araçlarını ayarlayın.
  • Cihaz önyükleyemiyorsa, onu kullanarak verileri kurtarabilirsiniz.
  • Bu tür işleri otomatikleştirmek için özel kabuğunuzu veya GUI'nizi ekleyin.


Tüm bunları yapabildiğiniz için, Windows PE'nin işletim sisteminin birçok özelliğini desteklediği açıktır. Toplu iş dosyalarını, komut dosyalarını, Win32 dahil uygulamaları, genel sürücüleri, TCP / IT, LAN üzerinden TCP / IP üzerinden NetBIOS gibi ağ protokollerini içerir. Ayrıca NTFS, DiskPart aracı ve BCD Boot özelliğini de destekler. Güvenlik söz konusu olduğunda, BitLocker, TPM, Secure Boot ve diğerlerini kullanabilirsiniz. Son olarak, PE'nin bir hipervizörde çalışmasına izin veren VHD, fare entegrasyonu vb. De kullanabilirsiniz.

Bununla birlikte, Terminal, Ağ etki alanı, Uzak masaüstü, MSI uzantısı, 32 bit üzerinden 64bit ve DISM aracılığıyla uygulama paketleri ekleme desteği yoktur.

Windows PE Boyut Sınırlamaları

Windows PE yüklemesi FAT 32 kullandığından, bir sınırlama oluşturur. En fazla 4 GB dosya boyutu ve en fazla 32 GB sürücü boyutu kullanabilirsiniz. 32 GB'tan büyük bir sürücünüz olsa bile, yine de yalnızca 32 GB alan kullanacaktır. USB sürücüsünde birden fazla bölüm oluşturabilir veya görüntü için ayrı bir USB kullanabilir veya görüntüyü bir ağ konumundan kullanabilirsiniz.

Windows PE'yi Nereden İndirebilirsiniz?

En azından 512 MB RAM'e ihtiyacınız olacak, yani sabit disk gerekmez. Ancak Windows PE görüntüsünün tamamını tutabilen RAM disk önyüklemesine ihtiyacınız olacak. Ayrıca, 32-bit Windows PE'nin 32-bit UEFI ve BIOS PC'leri ve 64-bit BIOS PC'leri ile çalıştığını, 64-bit Windows PE ise 64-bit UEFI ve BIOS PC'lerini önyükleyebileceğini unutmayın.

Windows 10 Ekim Güncelleştirmesi ile Başlayarak; Windows şimdi Windows Değerlendirme ve Dağıtım Seti'ne bir eklentidir . Sen gerekecek c önyüklenebilir WinPE USB flash sürücü, CD, DVD veya sanal sabit disk REATE. WinPE ortamı geliştirmek için ihtiyaç duyduğunuz dosyalar, Windows Değerlendirme ve Dağıtım Setinin Winpe Eklentisine dahil edilmiştir.


WinPE ortamı oluşturmak için ADK'yı  Dağıtım araçları  seçeneğiyle kurmanız ve ardından WindowsPE eklenti setini yüklemeniz gerekir.

Hala Windows 10 1809'dan önceki bir sürümde, yani 1803 veya daha önceki bir sürümde olanlar için, WinPE'nin bulunduğu yerlerde Windows ADK'yı kullanmanız gerekecektir. Yükleme sırasında, dağıtım aracının özelliklerini ve Windows Önyükleme ortamının dosyalarını seçin. Windows PE konusunda microsoft.com'dan daha fazla okuyabilirsiniz .

Bu yazı Serkan Gündoğdu tarafından yazılmıştır. ✔ Bu içeriği Beğendiyseniz Lütfen Paylaşın ⤵
signature-fonts

Yorum Gönder

0 Yorumlar