EGR Valfi ve EGR Konum Sensörünün Diyagnostik Test Cihazıyla Arıza Kontrolü

Araç üzerindeki aktörler ve sensörler, bilgisayarlı diyagnostik test cihazıyla kontrol edilebilirler. Arızanın teşhisi için ilk yapılması gereken işlem arıza hafızasının okunması ve kalıcı arıza kodlarının belirlenmesidir. Daha sonra parametre okuma işlemi yapılır, parametre okuma işlemi, ilgili sensörün sinyal değerlerinin (gerçek değerlerin) anlık olarak bilgisayar ekranın okunmasıdır. Parametre okuma işlemiyle sensörün sinyalleri okunur, değerlendirilir ve yorumlanabilir. Daha sonra aktör/aktivatör testi işlemi yapılır. Aktör testi; ECU kumandasında çalışan elektrikli donanımların, bilgisayarlı diyagnostik test cihazıyla bağımsız olarak çalıştırılıp test edilmesi, çalışması sırasında oluşan değişimlerin gözlemlenmesidir. Tüm bu kontroller sayesinde, ilgili arızanın kesin olarak teşhis edilmesi sağlanır. Bu konuyu anlamak için önce Bölüm 1 - 2 - 3 - 4 ve Diyagnostik Tekniği okunmalıdır.


Bu bölümde EGR valfinin ve EGR konum sensörünün bilgisayarlı diyagnostik test cihazıyla kontrol edilmesi (aktör testi) anlatılacaktır. Diyagnostik tekniği adımları sırasıyla uygulanır. Arıza kodunun okunması aşağıda gösterildiği şekilde yapılır. Araç 2014 model Toyota d-4d dizel otomobil. EGR sistemi, elektrik motorlu tipte. EGRvalfini açıp kapatan elektrik motoru ve egr valfi konum/pozisyon sensörü tek modül içerisinde. Bu örnekte P0406 arıza kodu okunmuştur. Bu arızanın oluşması için EGR modülünün soketi çıkarılmıştır.

EGR SİSTEMİNİN NORMAL (SAĞLAMKEN) ÇALIŞMASI DURUMU
EGR sistemi sağlam ve sağlıklı olan araçta, diyagnostik ekranında aşağıdaki gibi değerler okunacaktır. EGR valfinden istenen açıklık miktarıyla, egr valfinin gerçekte açıldığı miktar aynı (çok yakın) olmalıdır. EGR valfinin ne kadar açılması gerektiği bilgisini ECU, egr valfi elektrikli motoruna voltaj sinyali (PWM) olarak gönderir, bu aşamada ECU yerine, diyagnostik test cihazıyla elle bir değer girilmiştir.


Durum 1
1) EGR sistemine, EGR valfinin %72 açılması için komut verilir.
2) ECU tarafından hedeflenen (istenen) egr pozisyonu %71,7
3) Gerçekleşen egr pozisyonu %70,5. Bu bilgi egr konum sensöründen gelir. Hedeflenen ve gerçekleşen değerler aynı (çok yakın) sistem sağlıklı bir şekilde çalışıyor. EGR valfi ve EGR konum sensörü sağlam.
Durum 2
1) EGR sistemine, EGR valfinin %40 açılması için komut verilir.
2) ECU tarafından hedeflenen (istenen) egr pozisyonu %39,6
3) Gerçekleşen egr pozisyonu %38,8. Bu bilgi egr konum sensöründen gelir. Hedeflenen ve gerçekleşen değerler aynı (çok yakın) sistem sağlıklı bir şekilde çalışıyor. EGR valfi ve EGR konum sensörü sağlam.
Durum 3
1) EGR sistemine, EGR valfinin %100 açılması için komut verilir.
2) ECU tarafından hedeflenen (istenen) egr pozisyonu %100
3) Gerçekleşen egr pozisyonu %98,8. Bu bilgi egr konum sensöründen gelir. Hedeflenen ve gerçekleşen değerler aynı (çok yakın) sistem sağlıklı bir şekilde çalışıyor. EGR valfi ve EGR konum sensörü sağlam.
 
ARIZA KODUNUN OKUNMASI
Bilgisayarlı diyagnostik test cihazıyla, sistemde kayıtlı arıza kodları okunur. “P0406 EGR konum sensörü yüksek çıkış voltaj sinyali” arıza kodu okunur.
 
EGR SİSTEMİNİN ARIZALIYKEN ÇALIŞMAMASI DURUMU
EGR sistemi arızalı olan araçta, diyagnostik ekranında aşağıdaki gibi değerler okunacaktır. EGR valfinden istenen açıklık miktarıyla, egr valfinin gerçekte açıldığı miktar farklı olmalıdır. EGR valfinin ne kadar açılması gerektiği bilgisini ECU, egr valfi elektrikli motoruna voltaj sinyali (PWM) olarak gönderir, bu aşamada ECU yerine, diyagnostik test cihazıyla elle bir değer girilmiştir.
Durum 1
1) EGR sistemine, EGR valfinin %51 açılması için komut verilir.
2) ECU tarafından hedeflenen (istenen) egr pozisyonu %50,9
3) Gerçekleşen egr pozisyonu %100. Bu bilgi egr konum sensöründen gelir. Hedeflenen ve gerçekleşen değerler FARKLIDIR. EGR valfi konum sensörü arızalı olduğu için, gerçekleşen valf açıklığı pozisyonu %100 olarak sabit kalmıştır.
Durum 2
1) EGR sistemine, EGR valfinin %1 açılması için komut verilir.
2) ECU tarafından hedeflenen (istenen) egr pozisyonu %0,7
3) Gerçekleşen egr pozisyonu %100. Bu bilgi egr konum sensöründen gelir. Hedeflenen ve gerçekleşen değerler FARKLIDIR. EGR valfi konum sensörü arızalı olduğu için, gerçekleşen valf açıklığı pozisyonu %100 olarak sabit kalmıştır.
 

Yorum Gönder

0 Yorumlar