Dizel Motorda Oksijen Sensörü Görevi ve Arızası

Bölüm 1 - 2
Oksijen sensörü, egzoz gazındaki oksijen miktarını algılayarak ECU’ye bildirir. Oksijen sensörü, egzoz hattında, turbo şarj ünitesinden sonra, oksidasyon katalizörü ve partikül filtresinden önce, egzoz borusuna sonda şeklinde vidalanmış halde bulunur. Dizel motorlarda geniş bant oksijen sensörü kullanılır, geniş bant oksijen sensörü, aşırı fakir karışımla çalışan motorlarda (örneğin: dizel motor), egzoz gazındaki oksijen miktarını ölçebilme kabiliyetine sahiptir.
Dizel motorda egzozdaki oksijen miktarının ölçülmesiyle, motora alınan hava-yakıt oranı (lambda değeri) hesaplanabilir.


Dizel motorda Oksijen sensörünün sinyali şu işler için kullanılır:
*EGR sisteminin hassas bir şekilde çalıştırılması (daha iyi EGR oranı). Düzeltici etki.
*Dizel partikül filtresinin doluluk oranının tespit edilmesinde.
 
Dizel motorlarda oksijen sensörünün gönderdiği sinyallerin kullanılmasıyla, egzoz emisyon sistemindeki donanımların daha hassas olarak çalışması sağlanır, bunlar EGR sistemi, Oksidayson katalizörü ve dizel partikül filtresidir.
Dizel motorlardaki EGR sistemi, ECU kumandasında çalışır. ECU, egzoz hatındaki egzoz gazının ne kadar miktarının, emme manifolduna gönderileceğini (EGR oranını), hafızasındaki yazılım, hava kütle ölçer (MAF) sinyali ve oksijen sensörünün sinyalini kullanarak hassas bir şekilde belirler.
Emme manifolduna yönlendirilen egzoz gazı miktarı (EGR oranı) fazla olursa, motora alınan oksijen miktarı çok az olur, bu durumda motor performansı azalır, egzozdaki partikül miktarı, karbonmonoksit (CO) ve hidrokarbon (HC) emisyonları artar. Bu sebepler EGR sisteminde, yeniden çevrime sokulan egzoz gazının miktarı hassas ve doğru olarak ayarlanmalıdır. Bu ayarlamayı ECU, egr valfi ile yapar.      
Dizel Araçta Oksijen Sensörünün Arızası:
*EGR sisteminde, EGR oranı çok hassas ayarlanamadığı için, azot oksit (NOx) emisyonu az miktarda artar. EGR sistemi arızalanmaz ve çalışmasına devam eder.
*Dizel partikül filtresinin (DPF) doluluk oranı daha az hassas hesaplanıp belirlenir. Dizel partikül filtresinin çalışması, temizlenmesi-yenilenmesi (rejenerasyon işlemi) çalışmaya devam eder.
*Motorun çalışmasında, benzinli motorlardaki gibi bir problem oluşturmaz.
Bölüm 1 - 2

Yorum Gönder

0 Yorumlar