Windows 10'da Dosyalarınızı Kaybetmeden Sıfırlama Nasıl Yapılır?



Merhaba Arkadaşlar ;

Windows 10 yamalar ve artık hiçbir şey iyi çalışmıyor gibi görünüyorsa, sıfırdan yeniden yüklemeyi düşünmek isteyebilirsiniz. Ancak, bu, dosyalarınızı kaydetmek ve daha sonra Windows 10’u yeniden yüklemek için oldukça ayrıntılı bir işlem yapmanız gerektiği anlamına gelir. Neyse ki, bunu yapmak zorunda değilsiniz,

çünkü Windows 10 size ilk durumuna sıfırlama seçeneği sunar ve kişisel dosyalarınızı işlem sırasında saklayın. Bunun avantajı, sistem bölümünüzü biçimlendirmekten ve Windows 10’u sıfırdan yüklemekten çok daha hızlı olmasıdır. Sıfırlama, Windows 10’unuzun performansını da artırabilir. Sıfırlama özelliğini kullanarak Windows 10’u ilk durumuna nasıl geri yükleyebilir ve dosyalarınızı nasıl saklayacağınız aşağıda açıklanmaktadır:

Windows 10 Bilgisayar’nızı Neden Sıfırlamak İstiyoruz?

Aklınıza gelebilecek tüm sorunları çözdünüz, ancak Windows 10′ daki sorun hala devam ediyor ise Windows 10’u sıfırlamak çözüm olabilir.

Başka bir neden, Windows 10 cihazınızın performansıdır. Windows 10, üzerinde çalışmaya başladığınızdan daha yavaş ilerliyorsa, üzerinde biriken çok fazla çöp, hatalı sürücüler vb. Olabilir. Bazen pisliği temizlemenin tek yolu sıfırlama yapmaktır.

Devam etmeden önce, bilmeniz gereken birkaç şey var:
  • Windows 10 Bilgisayar’nızı sıfırlamak, tüm sistem dosyalarının silinmesi ve ardından orijinallerine geri getirilmesi anlamına gelir. 
  • Tüm masaüstü uygulamalarınız bilgisayarınızdan kaldırılmıştır, bu nedenle sıfırlama işlemi tamamlandıktan sonra her birini yeniden kurmanız ve yeniden yapılandırmanız gerekir. Kişisel dosyalarınızı saklayabilirsiniz, aka işlem sırasında onları kaybetmeyin. 
  • Kişisel dosyalar olarak, yalnızca kullanıcı klasörlerinizde depolanan dosyalara başvururuz: Masaüstü, İndirilenler, Belgeler, Resimler, Müzik ve Videolar . “C:” sürücüsünden başka disk bölümlerinde depolanan dosyalar da bozulmadan kalır. Uygulamaların içinde saklanan dokümanlar kaybolur.
Yukarıdakilerin tümü için uygunsa, Windows 10’unuzun sıfırlanmasını başlatmanın iki yolu vardır. İlk yöntem Ayarlar uygulamasını kullanır. İkinci yöntem, sıfırlama işlemini oturum açma ekranından başlatır. Bu ikinci yöntem, Windows’ta oturum açarken sorun yaşıyorsanız yararlı olabilir.

Windows 10’u nasıl sıfırlar ve kişisel dosyalarınızı Windows 10’da Ayarlar uygulamasında saklama

Yapmanız gereken ilk şey, Ayarlar uygulamasını açmak.Bunu yapmanın hızlı bir yolu Başlat Menüsündeki simgesine tıklamak veya üzerine dokunmaktır.


windows10-dosyalarınızı-kaybetmeden-sıfırlama

Ayarlar uygulamalar kategorisinden "Güncelleme ve Güvenlik" tıklayın.


windows10-dosyalarınızı-kaybetmeden-sıfırlama

Pencerenin sol tarafında, "Kurtarma" bölümünü tıklayın. Ayarlar penceresinin sağ tarafında, Bu Bilgisayar'ı Sıfırla göreceksiniz. “Bilgisayar’nız iyi çalışmıyorsa, sıfırlamak işe yarabilir. Bu işlem, kişisel dosyalarınızı kaldırmayı veya saklamayı seçebilmenizi sağlar ve ardından Windows’ u yeniden yükler” Aradığımız şey buydu. Başlayın düğmesine tıklayın veya dokunun.


windows10-dosyalarınızı-kaybetmeden-sıfırlama

Windows 10, kişisel dosyalarınızı saklamak ya da Bilgisayar’daki her şeyi kaldırmak isteyip istemediğinizi sorar. Kişisel dosyalarınızı korumak istediğiniz için, “Dosyalarımı sakla (Uygulamaları ve ayarları kaldırır, ancak kişisel dosyalarınızı tutar)” seçeneğini seçmelisiniz.


windows10-dosyalarınızı-kaybetmeden-sıfırlama

Ardından,Bilgisayar'ınızın hazır olması için birkaç dakikaya ihtiyacı var.


windows10-dosyalarınızı-kaybetmeden-sıfırlama

Windows 10,sıfırlama işlemi tarafından silinecek uygulamaların bulunduğu bir ekran görüntüler ve sıfırlama işleminden sonra kullanmaya devam etmek istiyorsanız yeniden yüklemeniz gerekir.Yeniden yüklemek istediğiniz uygulamaların listesini kaydettikten sonra İleri’ye basın.


windows10-dosyalarınızı-kaybetmeden-sıfırlama

Hazır olduğunda,Windows 10 Bilgisayar’nız size bu konuda bilgi verir.Sıfırlamak istediğinizden hala eminseniz,Sıfırla düğmesine bir kez daha tıklayın veya dokunun.Ancak, bunun fikrinizi değiştirebileceğiniz ve sıfırlamayı iptal edebileceğiniz son an olduğunu unutmayın.

Windows 10’da bir şeyler hazırlamak için bir veya iki dakika daha gerekir.Tamamlandığında, bilgisayarınızı otomatik olarak yeniden başlatır.


windows10-dosyalarınızı-kaybetmeden-sıfırlama

Kendinize bir fincan kahve veya çay alın ve Windows 10 Bilgisayar’nızın kendini sıfırlamasını bekleyin.Bilgisayarınızın donanımının gücüne ve hızına bağlı olarak,bu adım birkaç dakika sürebilir.

Bir süre sonra, Windows 10 yeniden yüklenmeye başlar.

Kurulum tamamlandığında, kullanıcı hesabınızla giriş yapabilirsiniz.

Giriş ekranından Windows 10 nasıl sıfırlanır ve Windows 10’da kişisel dosyalarınızı saklama

Bu yöntem,özellikle Windows hesabınıza giriş yaparken sorun yaşamanız için kullanışlıdır. Oturum açma ekranına erişmek için Bilgisayar’nızı yeniden başlatın,ardından Güç simgesini seçerken Shift tuşunu basılı tutun ve ardından ekranın sağ alt köşesinde "Yeniden Başlat’a" basın. 


windows10-dosyaları-kaybetmeden-sıfırlama

Bilgisayarınız yeniden başlatıldıktan sonra, "Sorun Giderme’yi" seçin.

Bir sonraki ekranda "Bu Bilgisayarı Sıfırla’yı" seçin.

Kişisel dosyalarınızı korumak istediğiniz için, “Dosyalarımı sakla (Uygulamaları ve ayarları kaldırıyor, ancak kişisel dosyalarınızı saklıyor)” seçeneğini seçmelisiniz.

Oturum açmadığınız için, sıfırlama işlemine devam etmeden önce Windows 10’a kimlik doğrulaması yapmanız gerekir. Windows 10,sisteminizde tanımlanmış kullanıcıların listesini görüntüler.Kullanıcınızı seçin ve oturum açın.

Ardından, bilgisayarınızın hazır olması için birkaç dakikaya ihtiyacı var.Hazır olduğunda, Windows 10 Bilgisayar’nız size bu konuda bilgi verir.Sıfırlamak istediğinizden hala eminseniz,Sıfırla düğmesine tıklayın veya dokunun.Ancak, bunun fikrinizi değiştirebileceğiniz ve sıfırlamayı iptal edebileceğiniz son an olduğunu unutmayın.

Windows 10 Bilgisayar’nızın kendisini sıfırlaması için birkaç dakika bekleyin.Bilgisayar'ınızın donanımının gücüne ve hızına bağlı olarak, bu adım biraz zaman alabilir.

Bir süre sonra, Windows 10 yeniden yüklenmeye başlar.

Kurulum tamamlandığında, kullanıcı hesabınızla giriş yapabilirsiniz.

Sıfırlama işlemi tarafından kaldırılan uygulamaların listesini alma 

Sıfırlama işlemini Ayarlar uygulamasından başlattığınızda, sıfırlama işlemine başlamadan önce, Windows 10 size kaldırılacak uygulamaların listesini verir. Listeyi kaydetmezseniz veya sıfırlama işlemini oturum açma ekranından başlatırsanız, masaüstünüzde “Kaldırılan uygulamalar” adlı bir HTML dosyasına kaydedilen listeyi bulabilirsiniz. Dosyayı açın; kaldırılan uygulamaların listesini görebilir ve hangilerini yeniden yüklemek istediğinize karar verebilirsiniz.

Windows 10’u sıfırlamak biraz zaman alsa da, bunu yapmak Bilgisayar’nızda veya cihazınızda karşılaştığınız sorunları çözmenize yardımcı olabilir.Tüm uygulamalarınızı ve sürücülerinizi yeniden yüklemeniz gerekir, ancak en azından kişisel dosyalarınızı kaybetmezsiniz.

Bu yazı Serkan Gündoğdu tarafından yazılmıştır. ✔ Bu içeriği Beğendiyseniz Lütfen Paylaşın ⤵
signature-fonts

Yorum Gönder

0 Yorumlar