Rölanti Dalgalanmasının Nedenleri (Bozuk Rölanti) ve Çözümleri

BÖLÜM 1-2
Motorun rölantide çalışırken sürekli devirin değişmesi, rölantinin bozulması ve dalgalanması, devrin düşmesi ve motorun stop etmesi veya teklemesi durumunun benzinli motorlar için olası sebepleri aşağıda sıralanmıştır. Yapılması gereken ilk işlem Diyagnostik tekniği adımlarını sırasıyla uygulamaktır. Daha sonra olası arıza sebeplerini tek tek kontrol ederek, arıza sebebi sayısını daraltmak ve net olarak arızayı teşhis edip gerekli onarım ve değişim işlemlerini gerçekleştirmektir.
*Buji bozuk veya buji tırnak aralığı yanlış (ayarsız).
*Ateşleme bobininin veya buji kablolarının kopuk-arızalı olması.
*Klasik ateşleme sistemine sahip bir motorsa distribütörün arızalı olması, avansayarının bozuk olması, sente ayarının-ateşleme zamanlaması ayarının bozuk olması.
*Emme manifoldunda hava kaçağı (vakum kaçağı) olması.
*Karter havalandırma sisteminde (PCV) arıza olması, sistemdeki hortumların çıkmış-yırtılmış-delinmiş olması, kelepçelerinin gevşemiş olması.Pcv valfinin arızalı olması.
*EGR sistemi arızası. EGR valfinin bozuk olması. EGR valfinin sürekli açık konumda kalması veya sürekli kapalı konumda olması.
*Gaz kelebeğinin arızalı olması. Gaz kelebeği boğazının yağlanması-kurum kaplanması.
*Rölanti ayar valfinin bozuk olması (bu valf eski tip gaz telli gaz kelebeklerinde bulunur genellikle)




*Fren servosu (hidrovak-westinghouse) ile emme manifoldunu birbirine bağlayan hortumun çıkmış-delinmiş-gevşemiş olması veya fren servosunun arızalı olması. Eğer böyleyse emme manifoldu buradan vakum kaçağı yapar ve rölanti bozulur.
*MAF sensörü (hava kütle ölçer) ile gaz kelebeği arasındaki hava emiş hortumunda delik-çatlak-gevşeme.
*Motorun supaplarının arızalı olması. Supap boşluk ayarının bozuk olması. Supapların erimesi (yanması). Özellikle lpg’li araçlarda olasıdır.
*Yakıt enjeksiyon sistemi arızası. Enjektör arızası, enjektörlerin tıkanmış-kirli olması.
*Motorun hararet yapmış olması.
*Hava filtresinin aşırı kirli veya tıkalı olması.
*Oksijen sensörünün arızalı olması. Oksijen sensörü motora alınan hava-yakıt karışımının ayarlanmasını sağlar. Sensör arızalı olduğunda, hava-yakıt karışımı aşırı zengin veya aşırı fakir olabilir. Fazla zengin karışım olursa motorun yakıt tüketimi artar; aşırı fakir karışım olursa rölanti devri bozulur.
*Silindir kapak contasının arızalı olması, bu contadan kompresyon kaçağı veya yağ kaçağı veya su kaçağı olması.
*Gaz kelebeği konum sensörünün arızalı olması.
BÖLÜM 1-2

Yorum Gönder

0 Yorumlar