Çağımızda bilgiye erişim internet sayesinde oldukça hızlı. Doğru bilgiye erişim dersek bu tamamen farklı bir konu. Merak ettiğimiz, öğrenmek istediğimiz bir şeyi saniyeler içinde Google'dan veya başka arama motorlarından aratarak bulabiliyoruz. Peki bu doğru bir yöntem mi?
Bunun doğru olmadığını gösteren birçok çalışma mevcut. Her şeyi internetten araştırmak, insanda kalıcı bir hafıza oluşturmuyor. Birmingham Üniversitesi’nden (İngiltere) Maria Wimber bu konu hakkında şu açıklamayı yapıyor : “Önceki araştırmanın tekrarlı bir şekilde gösterdiği gibi, bilgiyi etkin şekilde yeniden çağırmak, kalıcı bir hafıza üretmek için çok verimli bir yöntem. Buna zıt olarak, bilgiyi edilgen şekilde tekrar etmek (örneğin internet üzerinde onu tekrar tekrar aramak) aynı şekilde sağlam ve kalıcı bir bellek izi bırakmıyor.” Yani bir bilgiyi kalıcı bir şekilde öğrenmek istiyorsak internet araması yerine o bilgiyi kitaplardan öğrenmeliyiz ve uygulamalıyız. İnternetin bilgi edinmedeki faydası bilgiye hızlı erişmektir ancak bilgiye hızlı erişmenin bir dezavantajı var o da çabuk unutmaktır.
Ayrıca internetten araştırmak oldukça kolaydır ve bunu yaparken beynimizi çalıştırmış sayılmayız. İnternetin bir dezavantajı da sürekli internet aramasıyla bilgi edinmenin beynimizi düşük seviyede çalıştırmamıza neden olmasıdır. Sadece internet değil, televizyon izlemek, film izlemek de beynimizi çalıştıran faaliyetler olmadığı için bizi köreltir. Günümüzde internet kullanımı, tv kullanımını hayatımızdan çıkaramayacağımıza göre bunların neden olduğu tembelliği aşmak, beynimizi çalıştırmak için başka faaliyetlere yönelmeliyiz. Kitap okumak, öğrenci isek ders çalışmak, resim yapmak, müzik aleti çalmak, spor yapmak beyni geliştirir, bu yüzden isteğe göre beynimizi çalıştıran faaliyetlerde bulunmalıyız. Tabi bunlardan biri de blog yazmak :)
Bu konudaki tecrübelerinizi, yorumlarınızı, düşüncelerinizi bu yayının altında paylaşabilirsiniz.
Yayını beğendiyseniz sosyal medyada paylaşmayı unutmayın.
0 Yorumlar