P0101 Arıza Kodu P0101 Hata Kodunun Sebebi ve Çözümü

Bölüm 1 - 2 - 3 - 4 - 5
P0101 arıza kodunun anlamı: Hava Akış Kütlesi Devresinde Sinyal Değer Aralığında Problem  (P0101 Mass Air Flow Circuit Range/Performance Problem) 
P0101 arızasıyla birlikte P0100, P0102, P0103,P0104 arıza kodları da görülebilir. Mafsensörü (hava kütle ölçer) ECU tarafından 5 voltluk bir giriş gerilimiyle beslenir. Sensör, emme manifolduna alınan havanın miktarına göre, bir voltaj çıkış sinyali üretir ve ECU’ye gönderir. Gönderilen voltaj sinyali 5 volttan büyük olamaz.
Motor kontrol ünitesi ve MAF sensörü uyumlu olarak çalışır ve sistem yazılımında sensörden gelecek voltaj sinyalinin değer aralığı daha önceden belirlenmiştir. Voltaj sinyalinin her değeri ECU tarafından anlamlandırılarak, yakıt enjeksiyonunun süresi belirlenir ve hava-yakıt oranı ayarlanır. Eğer MAF sensöründen çalışma aralığındaki voltaj sinyalinin dışında bir sinyal gelirse, bu durum ECUtarafından bir arıza olarak yorumlanır ve motor arıza lambasını yakar. Özetle bu arızanın anlamı, hava kütle ölçer tarafından anormal bir sinyalin gönderilmesidir. Benzer arıza kodları: P0100 

P0101 Arızasının Belirtileri

Motor arıza lambasının yanması, düzensiz-dalgalı rölanti devri, daha düşük motor gücü, yakıt tüketiminin artması.



P0101 Arızasının Sebepleri

*MAF sensörü arızalıdır.
*MAF sensörü kablo-soketinde kopukluk-kısa devre-gevşeme-korozyon vardır.
*Hava emiş sisteminde (emme manifoldu ve manifolda giriş borusunda) vakum kaçağı vardır.
*Sensörün veya kablolarının yakınından yüksek voltajla çalışan bir donanımın kablosu geçirilmiştir, bu sebeple MAF sensörü voltajında parazit oluşturuyordur.

P0101 Arızasının Çözümleri

Diyagnostiktekniği uygulanmalı, kablo ve soketleri kontrol edilmeli. Sensör sökülerek katalog değerlerine bakılarak direnç değerleri ölçülmeli, eğer direnç değerleri tutmuyorsa sensör arızalıdır. Bir diğer kontrol ise, sensör çalışıyorken doğru pin uçlarından sinyal gerilimlerinin voltmetre ile ölçülmesidir; örneğin rölantideyken, belirli bir motor devrindeyken ve tam gaz yapıldığında, voltaj değerleri katalog değerlerinden sapıyorsa, sensör arızalıdır.
(Bkz: Tüm Sensörler)
(Bkz: Tüm Arıza Kodları)
Bölüm 1 - 2 - 3 - 4 - 5

Yorum Gönder

0 Yorumlar