Kondansatör Nedir? Görevi ve Çeşitleri Nelerdir?



Birbirine paralel olarak karşılıklı duran iki iletken (metal) plaka ve bu iki plaka arasındaki yalıtkan (dielektrik) malzemeden meydana gelen elektrik devre elemanına kondansatör denir. İletken iki metal plaka arasında yalıtkan olarak plastik veya hava kullanılabilir.

Kondansatörün görevi elektriği depolamaktır. Bir kondansatöre gerilim (voltaj) uygulandığında ve daha sonra devre açıldığında, kondansatör bu gerilimi muhafaza etmeye devam eder.

(Kondansatör Simgesi)

Kondansatörün dolması için bir gerilim (voltaj) uygulanmalıdır. Bir akü, kablo, lamba ve kondansatör seri olarak bağlandığında, lamba önce yanacak daha sonra sönecektir. Kondansatör dolana kadar (şarj olana kadar), akım geçişi devam eder ve lamba yanar. Kondansatör dolduğundaysa artık akım geçmez, lamba yanmaz. Bu durumda kondansatör bir doğru akım devresinde kullanıldığında, sonsuz dirence sahip bir devre elemanı olarak çalışır. Yani kondansatör gerilimle yüklendikçe, akım geçirme özelliği azalır ve durur. Kondansatör şarj olana kadar akım geçişine izin verir, kondansatör dolunca akım geçişi durur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar