Keneler Dinozorların Düşmanıydı

100 milyon yıllık kehribar taşı üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda ilginç veriler elde edildi. Bu verilere göre keneler dinozorların da düşmanıydı.


Güney Doğu Asya'da, Myanmar'da bulunan 100 milyon yıllık kehribar taşı üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda ilginç bilgiler elde edildi.
Çalışmalar ABD ve İspanya merkezli bir grup araştırmacı tarafından yürütülüyor. Bulunan 100 milyon yıllık kehribar taşı üç boyutlu X ışını görüntüleme tekniği ile analiz edildi. Kehribar taşı içerisinde kene ve uçan bir dinozora ait tüyler yer alıyordu.


Keneler bilindiği gibi sıcak havaları ve kırsal alanları seven canlılardır. Bunun dışında kenelerin erken evrimi ve yaşam tarzları hakkında pek bilgi sahibi değiliz. Kanla beslendikleri ve 65-145 milyon yıldır da var oldukları tahmin ediliyor.

Kehribar taşından elde edilen tüyün dinozorlar için tipik olduğu, günümüz kuşlarının tüylerine benzemediği belirtiliyor. Ancak bu tüyün ait olduğu dinozor türü tespit edilemedi. 100 milyon yıllık bir tüy olduğu için de günümüz kuşlarına ait bir tüy olamazdı çünkü günümüz kuşlarının geçmişi 25 milyon yıl önceye dayanıyor.

Elde edilen bu verilere göre keneler dinozorlar için bir tehditti. Dinozorların tüylerine yapışarak kanlarıyla besleniyorlardı. Taşıdıkları parazitlerle de canlının ölümüne sebep oluyorlar. Keşfedilen bu keneye bilimsel olarak Deinocroton draculi ismi verildi. Anlamı 'Dracula'nın korkunç kenesi'.


Yayını beğendiyseniz sosyal medyada paylaşmayı unutmayın.

Yorumlarınızı bu yayının altında paylaşabilirsiniz.

Bilim ve teknoloji alanındaki diğer gelişmeleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.



Yorum Gönder

0 Yorumlar