Dünya hafıza şampiyonlarından 5 öneri

Bu organizasyonda şimdiye kadar ödül almış tek Türk olan Melik Safi Duyar sayesinde tanıştığımız Dünya Hafıza Şampiyonası, her yıl yapılan bir organizasyon. Yapılan son iki yarışmada Dünya Şampiyonu olan Alex Mullen ve 2006 ABD Hafıza Şampiyonu Joshua Foer, hafızasını güçlendirmek isteyenlere bazı önerilerde bulundu.





1- Hafıza sarayı yaratmak

Mekanlarla bağdaştırdığımız anıları, kelimelerden daha hızlı ve daha net hatırlarız. Özellikle hayal edilen mekan, tüm ayrıntılarıyla biliniyorsa hafıza sarayı yaratmak için en uygun şart budur. Dünya Hafıza Şampiyonu Alex Mullen, hafıza sarayı yaratmanın hafızayı güçlendirmek ve hatırlamak istenen şeyleri kaydetmek için çok iyi bir yöntem olduğunu söylüyor.

Loci Yöntemi olarak da bilinen hafıza sarayı, kişinin kendi evi, her gün yürüdüğü yol, iş yeri gibi tüm ayrıntılarıyla bildiği yerlerde yaratılıp bu mekanlardaki her bir eşya hafızasında tutmak istediği bilgiyle bağdaştırılınca bilginin unutulmaz hale geldiği bir yöntem.

2- Detaylara özen göstermek

Görsel hatıralar beyne kazınan ve kolay unutulmayan hatıralardır. Buna dizgileme veya kodlama denir. 2006 yılı ABD Hafıza Şampiyonu Joshua Foer'e göre detaylara dikkat ederek akılda bir sahne canlandırmak, hatırlamak istediğiniz şeyi hızlıca ve kolayca hatırlamaya yarar.

Örneğin arabanızı büyük ve arabayı bulmak için ibareler olmayan bir otoparka bıraktığınızda arabanıza en yakın objeye, arabanızın yanındaki arabaların ayırt edici özelliklerine dikkat etmelisiniz.
3- Duygusal bağ kurmak

Bir nesneyle veya mekanla duygusal bağ kurmak, genellikle istemdışı gelişen bir şeydir. Bu yüzden farkında olmadan aklımıza kazınan birçok bilgiyle duygusal bağ kurmuşuz demektir. Eğer duygusal bağ kurma işini bilinçli hale getirebilirsek, unutmak istemediğimiz şeyleri aklımıza kazıyabiliriz.
4- Çağrışımla ipucu kullanmak

Buna en iyi örnek elbette kısaltmalar. "fıstıkçı şahap, anası mezar dikecekmiş, paran varsa ne rahat, hasan 2 Salak Osman 4" gibi bilgiler yıllar geçse de unutulamayan bilgilerdir. İpuçları hem hızlı öğrenmeyi hem de hızlı hatırlamayı sağlar.

5- Yeni bilgilerle eski bilgileri harmanlamak

Joshua Foer, bir TED (Technology, Entertainment, Design) konuşmasında yeni öğrenilen bilginin, eski bilgilerle açıklanırsa hafızamızda yer ettiğini ve yeni ile eski bilgi arasında kurulan ilişkinin hatırlamaya çok büyük yararının olduğunu söylüyor.



Yorum Gönder

0 Yorumlar