Alan adı, blog yazarlığında başarı biletiniz olabilir. Bir alan adı seçmek, bir şirket adı oluşturma gibidir. Bir çok bilgi ve düşüncenin yanı sıra bir kaç seçeneği de incelemekte fayda var.
Alan adı seçimini yaparken ileriyi de düşünerek gerekir, alan adı seçiminde yapılan hata nedeniyle ilerleyen zamanlarda alan adınızı değiştirmek istediğinizde blog markanıza ve arama sıralamasına büyük zarar verebilir. Bu nedenle, blogunuz için uygun en alan adını seçmeniz çok önemlidir.
Blog İçin Alan Adı Neden Önemli?
1- İlk izlenim: Ziyaretçilerinizin ilk göreceği şey blog sitenizin URL'sidir. Ziyaretçiler üzerinde olumlu ve etkileyici bir izlenim bırakmak ve ziyaretçilerin tekrardan blogunuzu ziyaret etmesini sağlamak için güçlü bir alan adınızın olması gerekir.
2- Alan adı ve SEO: Eskisi kadar pek fazla önem arz etmese de alan adı ile anahtar kelimelerin uyumlu olması arama sıralamasında önemli bir katkıya sahip.
3- Blogunuzun markası: Alan adları blogunuzun marka bilincini oluturması için önemli bir fırsattır. Doğru seçilmiş bir alan adı sadece blogunuzun adı değil aynı zamanda blogunuzun markasını da oluşturacaktır.
Alan adı seçiminin bir baş ağrısı olduğu kesin. Özellikle bugün bir alan adı almak isteseniz aklınıza gelen isimlerin bir çoğu alınmıştır. Bunu sorun etmeyin, bu yazıda blog siteniz için en doğru alan adını seçmenize yardımcı olabilecek 10 ipucu vereceğim.
1- .COM
Birçok yeni çıkan global, info, kim, xyz gibi alan uzantıları var. Fakat en iyisi com uzantılı bir alan adı satın almak en doğrusu, çünkü hatırlanması en kolay alan adı uzatısıdır. Şunu da özellikle belirtmek istiyorum, yeni çıkan alan uzantıları bir marka oluşumunu olumsuz yönde etkileyebilir ve şuan için güvenilir de olmayabilir.
2- Alan Adının Kolay Telaffuz Edildiğinden Emin Olun
Hatırladığınız tüm web sitelerinin alan adlarını düşünün. Mesela; Yahoo, Facebook, Youtube! Bu alan adlarının ortak noktası nedir? Hem büyüleyici hem de söylemesi kolay olmasıdır.
Blogunuz ile başarı yakalamak istiyorsanız, alan adınızın basit olmasına yani kolay telaffuz edilmesi çok önemlidir. Alan adı alırken dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta da alan adları içerisinde farklı karakterlerin olmaması, "Kırık Şemsiye alan adı kiriksemsiye.com" bu alan adı alınmış ise "kirik-semsiye.com" gibi bir alan adı almamaya özen gösterin.
3- Alan Adının Uzunluğu
Alan adı uzunluğu ne kadar kısa olursa o kadar iyi olur. Çok uzun olursa ziyaretçiler alan adlarını yanlış yazabilir. Dünya ve Türkiye genelinde ilk 5 siteyi incelediğinizde alan adlarının 6 - 8 karakterden oluştuğunu görürsünüz. İlk 1 milyon site sıralamasında alan adı uzunluğu ile popülerlik arasında doğrudan bir ilişki var. Bu nedenle, alan adınızı alırken kısa olmasını tercih edin.
4- Tireleme ve Sayılardan Kaçınma
En yanlış alan adı tercihleri arasında sayılar ve kısa çizgiler bulunmakta. Ziyaretçiler, blog sitenizin adresini söylerken sayıları (5) mi yoksa (bes) mi yada (6) mı (7) diye yazıldığından emin olamayabilir. Alan adı içerisinde kısa çizgi olduğunda büyük olasılıkla hatırlanmayacaktır. Tabiki tercih sizin, istediğiniz gibi bir alan adı oluşturabilirsiniz.
5- Anahtar Kelimelerden Faydalanma
Anahtar kelimeler alan adı için önemli bir rol oynamaktadır. Anahtar kelimelerden yola çıkarak arama motorlarına blogunuzun neyle ilgili olduğunu tanıtabilirsiniz. Bir kuaför salonunuz varsa, alan adınızı sacmodelisalonu.com yada sacstilleri.com gibi bir alan adı alabilirsiniz.
Anahtar kelimeler ile bağlantılı bir alan adı satın almak çok zor. Biraz daha yaratıcı olun ve alanlarınızı ön plana çıkarmak için anahtar kelimelerinizi diğer kelimeler ile birleştirin. Anahtar kelime bulmanızı kolaylaştırmak için Google Adwords'ü kullanabilirsiniz.
6- Bölge Hedefleme
Yaptığınız iş ile ilgili yalnızca çevrenizdeki bölgeyi hedeflemek istiyorsanız, ziyaretçilerin sizi bulması için şehir veya bulunduğunuz yerin adını alan adınızda kullanabilirsiniz.
7- Araştırma
Web'de bir etki alanı adı kullanmak istiyorsanız, öncelikle kullanmak istediğiniz kelimeyi araştırın. Diğer bir blog yazarının kullandığı alan adına benzer bir alan adını kullanmayın. Benzer alan adlarının telif hakkı veya yasal suçlamayla karşı karşıya kalmasından dolayı, isim benzerliğinde siz de zarar görebilirsiniz.
8- Uzun Vadeli Düşünün
Herhangi bir alan adını satın aldığınızda, uzun bir zaman sizinle kalacaktır. İşinizi ve markanızı tanımlayan bu olacaktır.
Gelecekte, alan adınızı değiştirmeyi düşünüyorsanız, blogunuzun takipçi sayında ve arama sıralamasnda önemli ölçüde zarar verebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için uzun vadeli düşünmek zorundasınız. Sadece şu an için yararlı olabilecek düşünceleri kafanızdan silin. Hayatınızın geri kalanında kullanamaya devam edebileceğiniz bir alan adı seçmeyi düşünün.
9- Adınız
Benzersiz, kolay ve hatırlanabilir alan adına sahip bir web sitesine sahip olmak istiyorsanız, adınızı kullanabilirsiniz. Adınız, kesinlikle hatırlanacak tek şeydir. Tabiki bu sadece bir öneri.
Adınızı alan adı olarak kullanmak istiyorsanız öncelikle kontrol edin. Eğer adınız ile ilgili alan adı daha önce alınmış ise sizi tanımlayan kelimeleri kullanarak bir alan adı satın alabilirsiniz.
10- Alan Adı Jeneratörü İle Yeni Fikirler Üretin
Ne tür bir alan adı alma hakkında bir fikriniz mutlaka vardır. Ancak almak istediğiniz alan adı veya benzerleri alınmış olabilir. Farklı bir alan adı almak istediniz ama blogunuza uygun değil, işte burada devreve alan adı jeneratörü giriyor yani alan adı üreticisi. Wordoid, Lean Domain Search ve DomainHole gibi alan adı üreticilerini kullanarak blogunuza uygun bir alan adı satın alabilirsiniz.
Bknz: Blogger'a Domain Ekleyince Adsense Reklamları Görünmüyor
Sunuç olarak, kendinize bir web sitesi hazırlamaktasınız, kesinlikle yukarıdaki 10 ipucunu aklınızda tutun. Acele etmeden, dikkatli ve geleceği düşünerek birşeyler yapmaya çalışın. Blogunuza, içeriklerinize ve kişiliğinize uygun, akılda kalıcı olabilecek benzersiz bir alan adı almaya çalışın.
0 Yorumlar