Çift Kavramalı Otomatik Şanzıman Nedir Nasıl Çalışır Çeşitleri Nelerdir?




Motorda üretilen gücün, hız ve tork değerlerinin değiştirilerek ve aracın ilk kalkışında kademeli olarak (yavaş yavaş) aktarma organlarına iletilmesinde; kavrama ve şanzıman (vites kutusu) kullanılır. 
Araçlarda kullanılan şanzımanlar şu şekilde çeşitlenmiştir:
*Otomatikleştirilmiş (Robotize-Tek kavramalı) Şanzıman
*Tam Otomatik Şanzıman (Tork konvertörlü)
*Çift Kavramalı Otomatik Şanzıman (Kuru Çift Kavrama veya Islak Çift Kavrama)

Çift Kavramalı Şanzıman Çeşitleri- Çift Kavramalı Şanzıman Hangi Araçlarda Var?:

*Audi-Volkswagen-Seat-Skoda DSG şanzıman (Bkz: DSG Şanzıman Özellikleri)
*Audi S-Tronic
*Mercedes-Benz Sequentronic - Sprintshift
*Renault EDC Şanzıman (Bkz: Renault EDC Şanzıman Özellikleri)
*Ford-Volvo Powershift
*Bmw M DCT
*Hyundai DCT
*Dacia Easy R 
*Honda 8-DCT (Bu şanzıman Tork konvertörlü, henüz TR'ye gelmedi)

Ana konu: (Bkz: Otomatik Şanzıman Çeşitleri)


Manuel şanzımanda vites değişimi, sürücü tarafından elle gerçekleştirilir, bu sırada ayakla debriyaj pedalına basılması ve motor-şanzıman arasındaki hareket akışının kesilmesi gerekir, bu durumdaysa motordan tekerleklere güç iletiminde kesiti yaşanır. Manuel şanzımanın dezavantajı; güç aktarımında kesinti yaşanması ve viteslerin elle değiştirilmesidir. Özellikle yoğun trafikte debriyaj hareketi rahatsız edici olmaktadır.
Tek kavramalı (robotize) yarı otomatik şanzımanlar da çok ekonomiktir ve yakıt tüketiminin çok düşük tutulmasını sağlar; fakat vites geçişleri uzun sürer, geçiş hissi çok fazladır, vites değişiminde güç aktarımında kesinti yaşanır.




Öte yandan manuel şanzımanın en büyük avantajı, yakıt ekonomisi ve verimdir. Motordan şanzımana  kuvvet aktarımı kuru baskı-balata ile sağlandığından, aktarımda bir kayıp yaşanmaz.  Motordan güç çekecek bir hidrolik pompa, torkkonvertörü vb. bulunmaz. Bu sebeple manuel şanzımanda doğru anda vites değişimi yapıldığında, otomatik şanzımanlardan çok daha düşük yakıt tüketimi elde edilebilir.

Tam otomatik şanzımanların en kendine has özelliği, motordan şanzımana ve tekerleklere güç aktarımını hiç kesmeden vites kademelerini değiştirebilmesidir.Bu sebeple çok konforludur ve gerçek otomatik şanzıman hissini verir. Fakat bu sistemde ise yakıt ekonomisi düşüktür. Hidrolik pompaların güç çekmesi, tork konvertörü kayıpları ve ağır olmaları sebebiyle; yakıt tüketiminin artmasına sebep olur. Tam otomatik şanzımanlarda torkkonvertörü ve planet dişli setleri bulunur.

Çift kavramalı (yarı) otomatik şanzımanın yaptığı şey; manuel şanzımanın yakıt ekonomisiyle, tam otomatik şanzımanın konforunu bir arada sunmaktır.
Çift kavramalı şanzımanlarda da otomatik şanzımanlarda olduğu gibi; P-R-N-D-S ve (+) (-) vites seçme konumları (tiptronik özellik) bulunur.

Çift kavramalı şanzımanlarda, iki tip kavrama seti kullanılır:

*Kuru Çift Kavrama (çift baskı ve çift debriyaj balatası): 

Çok fazla tork üretmeyen orta sınıf binek otomobillerde çok yaygın kullanılır. Yaklaşık 250-300Nm torka kadar dayanıklıdır. Yüksek torklu motorlarda kuru çift kavrama uygun değildir. (Örnek: DSGEDCDCT – Powershift)

(Volkswagen DSG 7 ileri Kuru Çift Kavramalı Şanzıman)

Yorum Gönder

0 Yorumlar