Li-Fi Nedir? Wi-Fi’den 100 kat daha hızlı teknoloji

li fi ile ilgili görsel sonucuLi-Fi çift yönlü, yüksek hızlı ve tamamen Wi-Fi’ye benzer kablosuz bir iletişim teknolojisidir [1]. Li-Fi optik kablosuz haberleşmenin (OWC) bir alt kümesi olmakla birlikte RF haberleşmenin (Wi-Fi veya hücresel internetin) de bir tamamlayıcısı ve hatta ileride yerini alması beklenen bir teknolojiyi bizlere sunmaktadır.
Bu teknoloji de aynen Wi-Fi’de olduğu gibi kablosuz iletişim sağlar. Farklı olarak radyo frekansı dalgaları yerine görünür ışık dalgalarını veya kızıl ötesi ve yakın ultraviyole spektrumunu kullanır. Çok daha fazla bilgiyi taşıyabilen optik kablosuz iletişim teknolojisi, bir RF bant genişliği sınırlamalarına da çözüm olarak öne sürülmektedir [2].Li Fi

Teknolojinin ayrıntıları 

OWC teknolojisi LED ışığı kullanarak internet, mobil internet ve yüksek hızlı iletişim sağlayan Wi-Fi benzeri bir ortam oluşturur [3]. Li-Fi pazarı 2013’den 2018 yılına kadar %82’lik yıllık bileşik büyüme oranı ile yıllık 6 milyon doların üzerinde bir değere sahip olması öngörülmektedir [4].
Görünür ışık iletişimi (VLC) insan gözü tarafından fark edilemeyecek kadar hızlı olan nanosaniyeler içinde ampullerin kapatılıp açılmasıyla çalışır [5]. Li-Fi lambaları veri iletimini saklıyor olmasına rağmen, insanlara bir noktada görülebilecek kadar işlevsel değildir [6]. Wi-Fi bağlantısına göre daha güvenli olmuş olsa da ışık dalgalarının çok daha kısa aralığı onu duvarlardan geçemez hale getirmektedir [7][8]. Bir sinyali iletmek için Li-Fi’ da doğrudan bir görüş alanına ihtiyaç yoktur; duvarlardan yansıyan ışık 70 Mbit/s ulaşabilir [9][10].
Li-Fi-technology
Li-Fi elektromanyetik parazite neden olmadan uçak kabinleri, hastaneler ve nükleer santraller gibi elektromanyetik hassasiyeti bulunan ortamlarda güvenle kullanılabilir [7][8]. Hem Wi-Fi hem de Li-Fi elektromanyetik spektrum üzerinde veri iletimi gerçekleştiriyor olmasına rağmen, Wi-Fi radyo dalgalarını kullanırken Li-Fi görünür ışık dalgalarını kullanmaktadır. ABD Federal İletişim Komisyonu potansiyel spektrum krizi konusunda uyarıda bulunmuştu. Wi-Fi tam kapasiteye yakın olmasına rağmen Li-Fi kapasitesi üzerinde hemen hemen herhangi bir sınırlama yoktur [11]. Çünkü görünür ışık spektrumu tüm radyo frekans spektrumunun 10.000 katından daha büyüktür [12]. Araştırmacılar 2013 yılında 10 Gbit/s veri hızının üstüne ulaşmayı başarmıştı ki bu normal hızlı geniş banttan çok daha hızlıdır [13][14].


Ayrıca Li-Fi teknolojisinin Wi-Fi’den 10 kat daha ucuz olması bekleniyor [6]. Buna karşın kısa menzilli, düşük güvenilirlik ve yüksek kurulum maliyeti potansiyeli gibi olumsuzlukları vardır [4][5].  KAYNAK:MÜHENDİS BEYİNLER

Yorum Gönder

0 Yorumlar