Hibrit Araçlar ve Toyota Prius
Toyota Prius Hibrit Araç İncelemesi:• Toyota Prius, dünyada en çok satan hibrit otomobildir.
• 1,8 Litre VVT-i benzinli motor ve Elektrik motoruyla tahrik ediliyor.
• Paralel tahrik sistemine sahip ( tekerlekleri hem içten yanmalı motor, hem de elektrikli motor ayrı ayrı tahrik edebiliyor)
• 136 toplam beygir gücü üretiliyor.
• 0à100’e 10 saniyede hızlanıyor.
• 100 km’de 3,9 litre yakıt tüketimi, 89 gr/km CO2 salınımı.
• Yavaşlama ve frenlemeyle, kinetik enerji elektrik enerjisine dönüştürülür.
Sürüş Modları:
EV: Yalnız elektrikle 2 km’ye kadar maksimum 45km/s hızla sürüş (şehir içi-trafikte).
ECO: Klimayı ekonomik çalıştırır ve yakıt ekonomisini artırmak için daha yumuşak motortepkisi sunar.
Power (Ani Hızlanma): Yüksek performans için, içten yanmalı motor ve elektrikli motor birlikte çalışır. (Paralel tahrik sistemi)
Hibrit Araç Nedir ?
Hibrit araç, hem içten yanmalı motorun hem de elektrik motorunun bir arada kullanıldığı araçlara denir. Küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi çevresel tehditleri azaltmak amacıyla, otomobil üreticileri, geleneksel fosil yakıtlara alternatif geliştirmeye çalışmaktadır. Daha az egzoz salınımı sağlamak amacıyla içten yanmalı motorlardan elektrikli otomobillere geçişte, hibrit araçlar bir basamak olarak kullanılmaktadır. Hibrit otomobil piyasasında ise liderliği Prius modeliyle Toyota üstlenmiş durumda. Otomotiv endüstrisinde uzun vadeli gelecekte ise tamamen elektrikli araçların kullanımı daha fazla yaygınlaşacaktır. Günümüzde Tesla Motors'un ürettiği Tesla Model 3 isimli tamamen elektrikli otomobil piyasayı sarsmış durumda ve daha sipariş aşamasında satış rekorları kırmaktadır.Elektrikli veya hibrit otomobillerin, batarya şarj süresinin uzun olması ve batarya ömrünün kısa menzilde tükenmesi gibi temel sorunları teknolojik gelişmelerle birlikte önemli ölçüde çözülmeye devam etmekte, geliştirilip iyileştirilmektedir.
Elektrikli - hibrit araçların tüketici açısından en büyük dezavantajı olan fiyatının pahalı olması durumuysa, üretim miktarlarının artması ve yeni olası vergi düzenlemeleriyle gelecekte çözülecek gibi görünüyor.
Hibrit Araç Nasıl Çalışır?
Hibrit otomobiller geleneksel içten yanmalı araçlara bir takım ek sistemlerin ilave edilmesiyle oluşturulmuştur. İçten yanmalı motor, benzin deposu gibi tüm donanımlar korunmakla birlikte, büyük bir elektrik aküsü (genelde bagajda veya araç zemininde) eklenmiştir.
Hibrit araçların iki çeşit çalışma prensipleri vardır.
* Paralel Tahrik Sistemli Hibrit Araçlar
* Seri Tahrik Sistemli Hibrit Araçlar
* Karma Tahrik Sistemli Hibrit Araçlar
Paralel Tahrik Sistemli Hibrit Araçlar
(Hibrit Araç Paralel Güç Aktarma Sistemi)
Paralel tahrik sisteminde, tekerlekleri döndürmek için hem içten yanmalı motor hem de elektrik motoru beraberce çalışır. İçten yanmalı motor hem aracı hareket ettirir, hem de bataryayı şarj eder.
Otomobilin çalışma moduna göre:
*Sadece İçten yanmalı motor
*Sadece Elektrik Motoru
*İçten yanmalı motor + Elektrik motoru beraber
şeklinde sürüş modları kullanılabilir. Sistemi bir güç kontrol ünitesi çalıştırır ve sürüş durumuna - yol şartlarına - şarj durumuna göre bu sürüş modlarını otomatik olarak değiştirebilir. Ayrıca sürücü de bir butona basarak sürüş modunu belirleyebilir. Örneği toyota prius paralel güç aktarma sistemine sahiptir.
Seri Tahrik Sistemli Hibrit Araçlar
(Hibrit Araç Seri Güç Aktarma Sistemi)
Seri güç aktarma sistemine sahip hibrit otomobillerdeyse, içten yanmalı motorlar, tekerlekler arasında hiç bir bağlantı yoktur. Aracın ilerlemesi için içten yanmalı motor kullanılmaz, sadece elektrikli motor tekerlekleri döndürür. İçten yanmalı motorun göreviyse sadece elektrik üretimi için jeneratörü döndürmek ve bataryayı şarj etmektir.
Karma Tahrik Sistemli Hibrit Araçlar
Bu sistemdeyse, elektrik motoru ve içten yanmalı motor ayrı ayrı ön ve arka aksları döndürerek çalışmaktadır. Örneğin Bmw i8 hibrit modelinde ön tekerlekleri elektrik motoru, arka tekerlekleriyse içten yanmalı motor tahrik etmektedir.
0 Yorumlar