Buruşuk Gömleğin Hikayesi...

Yine dersimizde öğrencilerimizin yaratıcılığını geliştirmek için anlatmış olduğumuz ve müfredatımızda da yer teşkil eden bir hikayedir kendisi.... İyi okumalar....




BURUŞUK GÖMLEĞİN HİKÂYESİ

Türkiye ye seminer vermek üzere Almanya dan gelen danışman Avrupa Patent Vekili Mr. Karl Rackette Türk buluşçunun ilginç bir hikâyesini anlatır.
Bulusun kahramanı Almanya ya çalışmak için giden Yücel Yamaç isimli bir jeoloji mühendisidir. Uzun zaman is bulamaz. Hayat şartları ağırdır ve cebindeki para günden güne azalmaktadır. Parasının bittiği son günde bir is görüşmesine gidecektir. Is görüşmesinde karsısındaki insani etkilemek için kıyafetinin düzgün olması gerektiğini bilmektedir. Fakat kaldığı otel odasında ütü bulunmadığının ve gömleğinin temiz ama ütüsüz olduğunun farkına varır. Is görüşmesine az bir zaman kalmıştır ve çıkış yolları aramaktadır. Hemen hızlı bir çözüm üretmek zorunda olan Yücel, bir demir levha ile gömlegini ütülemeyi düsünür. Demir parçasi soguk oldugundan gömlegi ütüleme konusunda ise yaramamaktadır. Demiri isitmasi gerektigini düsünen Yücel, buldugu demir parçasina odada bulunan saç kurutma makinesini baglamayi, demiri onunla isitmayi düsünür ve öyle de yapar. Sonuç oldukça tatmin edicidir ve gömlek ütülenmistir. Is görüsmesine gider ve isin kendisi için tasidigi önemi ve durumunu anlatir. Konusma sirasinda “burusuk gömlek” hikâyesini’de firma yetkililerine aktarir. Firma Yücel’i ise alir ama yaptigi bulusla daha çok ilgilenir. Yücel’e bu yaptigi bulusa patent almayi, patenti de kendilerine satmasini önerir. Bulusu tescil ettiren (patent alan) firma nakit sikisikligi içinde oldugundan bir bankaya kredi için müracaat eder ve patenti teminat olarak göstermeyi teklif eder. Patent önemli bir deger oldugu için banka patenti teminat olarak kabul eder. Sonrasında firma borcunu ödeyemedigi için patent bankaya kalir. Banka bir süre sonra patenti satisa çikarir. Patenti büyük bir ütü ve küçük ev esyasi üreticisi bir sirket satin alir. Böylece demiri sicak hava ile isitma teknigi ütünün bulunmadigi, pratik bir çözüm bulmanin zorunlu oldugu her yerde kullanilmaya baslanmistir. Saç kurutma makinesinin yaninda esantiyon olarak bu ürünü veren firma satislarini dünya çapinda %50 artirmistir.
Yasanmis bu hikâye bulusun genellikle acil ve önemli bir ihtiyaçtan çiktigini, buluslarin basit ama etkili çözüm üretmek oldugunu açikça ortaya koyar. Buluslar zannedildigi gibi her zaman uzun ve pahali arastirmalar sonucu ortaya çikmaz. Acil bir ihtiyaç hisseden yaratici her insanin bulundugu yerde bulus yapma potansiyeli mevcuttur. 

Kaynak: Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretmen Klavuz Kitabı

Yorum Gönder

0 Yorumlar