Donanım nedir?
Donanım: Basit olarak bir bilgisayarın kasasının içinde olan, elle tutup monte ettiğimiz ve bilgisayarın çalışmasını sağlayan tüm bileşenlere denir.
Bilgisayar kasasını açtığımızda içinde gördüğümüz bileşenlerin tümü bilgisayar donanımıdır. Bu donanımları bilgisayarın kasasının içine uygun bir şekilde yeleştirip birleştirdiğimizde TOPLAMA BİLGİSAYAR yapmış oluruz. Yani kendi bilgisayarımızı kendimiz toplamış oluruz.
Hangi bileşenin ne işe yaradığını ve ne şekilde monte edildiğini bildiğimizde çok rahat bir şekilde kendi bilgisayarımızı toplayabiliriz.
Toplama bir bilgisayarın fiyatı her zaman marka bir bilgisayarın fiyatından daha ucuzdur. Nedeni ise bir şirket kendi ismiyle bir bilgisayar topladığında bileşenlerin fiyatına ek olarak birleştirme (toplama) ve işletim sistemi kurma ücreti ve de donanım garantisi için ücret alarak daha fazla ücretle bize satarlar. Ama kendi bilgisayarımızı kendimiz topladığımızda sadece bileşenlerin ve işletim sisteminin parasını öderiz.Ve zaten tüm pc donanımlarının belli bir süre garantisi vardır. ( Ayrıca legal olmayan ve internetten indirebileceğiniz ojrinal işletim sistemlerinin binlerce kopyası da mevcuttur. Tabi ki her zaman orjinal ürün kullanmak daha güvenlidir, ama bu yine de sizin takdirinize kalmıştır.:) )
İşletim sistemine (fiyatı pahalı olduğu için) para veremeyenler genelde orjinal işletim sistemlerinin illegal kopyasını kullanır.
Bir bilgisayarı oluşturan temel bileşenler yani PC donanımları;
anakart,
ekran kartı,
işlemci (CPU),
ram,
sabit disk,
optik sürücü (CD-DVD rom),
ayrıca isteğe bağlı olarak;
ses kartı,
tv kartı,
internet kartı da takılabilir.
şeklinde sıralanabilir.
Bilgisayarınız için herhangi bir donanım almaya karar verdiğinizde veya bir bilgisayar toplamaya başladığınızda öncelikle benzer özellikleri olan parçaların fiyatlarını bir kaç yere sorun muhakkak daha uygun fiyatlı olanını veya kampanya indirimli olan parçalar bulursunuz. Bu bizim dayıoğlu, bu benim arkadaş demeyin, çünkü bazen en büyük kazığı onlar atar :) , özellikle bilgisayardan anlamayan biri iseniz...
Ve donanım alırken mutlaka bir kaç yere fiyat sorunuz, zira aynı marka ve model ürünler bazı satıcılarda daha ucuza, kiminde ise daha pahalıya satılır... Dolayısılya ucuzunu alarak gereksiz yere de paramızı harcamamış oluruz.
Tabi bir de aldığımız bu donanımları uygun bir şekilde yerleştirebileceğimiz ve bunları rahat bir şekilde çalıştırabilecek güç kaynağı olan bir bilgisayar kasası da almak zorundayız. Bazı kasalarda güç kaynağı mevcut değildir. Bu kasalar genelde kullanıcıların kendisi, kasadan harici güç kaynağı almak isteyenler için uygundur.
Donanım bozulduğunda ise bilgisayar açılmayacak ama açılma ekranında hangi donanımda hata olduğu size bildirilir. En basitinden google amcaya bu hatayı aratırsanız muhakkak bir kaç bilgi bulursunuz. Ve yine çeşitli teknoloji ve bilgisayar konulu sitelerin forumlarında bu konularda yardım veren insanlar bulabilirsiniz.
Ama en küçük bir hata da eyvah bilgisayar gitti, yandı, bozuldu, hemen yenisini alayım deseniz ve bu böyle gitmeye devam ederse maddi zararınız oldukça büyük olacaktır.Onun için bir bilgisayarın donanımlarını tanımak gerekir ki bu çok da zor değildir...
Bir bilgisayar parçalarının hızı, gücü ve kalitesi arttıkça bunları çalıştırmak için gereken güç de artacaktır. O zaman güç kaynağının da değiştirilmesi gerekir...
En fazla güç tüketen pc parçaları işlemci ve ekran kartıdır. Ortalama (iki çekirdekli) bir CPU 60-80 watt güç harcar, bir ekran kartı ise yaklaşık olarak 50-100 watt civarı bir güç harcar. Tabi bu donanımların daha güçlü olanları daha fazla güç harcar...
Sol taraftaki sayfalarda bilgisayar bileşenleri hakkında daha detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
Aşağıdaki resimde gördüklerinizin tümü, birer bilgisayar donanımıdır.
Yazılım Nedir?
Yazılım basit olarak bir bilgisayardaki işletim sistemi, program ve uygulamaların tümüdür.
Bir bilgisayarın sadece donanımla çalışmadığını bu donanımlara uygun olarak bu donanımlar üzerinde ve bu donanımlar ile aynı anda çalışan program ve uygulamalar ile bir bütün olarak bir araya geldiği zaman bir bilgisayar çalışır. Yazılımlar ile donanımlara müdahale edilebilir. (Overclock gibi.)
Bilgisayarı toplayıp, açtığımızda bios ekranından sonra açılmayacaktır. Nedeni ise hiç bir işletim sistemi yüklenmemiş olmasıdır.
Bir bilgisayar toplandıktan sonra kullanılabilmesi için çeşitli yazılımlar
ve yine bir yazılım olup PC donanımlarını da kontrol eden işletim sisteminin yüklenmesi gereklidir.
İşletim sistemi üretici şirketlerin en ünlü olanı hepinizin bir yerde illaki duymuş olduğuMICROSOFT tur.
Bu şirketin kullanılan işletim sistemleri WİNDOWS önadlı
WİNDOWSNT, (ağ iletişimi ile birden fazla bilgisayar bir bir i ile iletişime geçebiliyordu.)
WİNDOWS95, (Başlat menüsü, internet explorer ve görev çubuğu ilk kez bu sistemde kullanıldı.)
WİNDOWS2000,(ilk internet oyunu ve sistem geri alma gibi gibi yazılımlar kullanıldı.)
WİNDOWSXP, (Halen tüm kullanıcıların yarısından fazlası bu sistemi kullanıyor.)
WİNDOWS VİSTA, (pek rabet görmese de aslında güvenlik seviyesi yüksek bir işletim sistemidir, tek eksisi fazla ram harcaması.)
WİNDOWS 7, (görsellik, hız ve kullanım olarak xp ye benzemesinden dolayı her geçen gün kullanıcı sayısı hızla artıyor.)
şeklinde sıralayabiliriz...
Bunların yanında bilgisayar kullanıcı yüzdesinin küçük bir bölümünü oluşturan ve kullanım kolaylığı ile her geçen gün kullanıcı sayısı artan LİNUX adlı
MINT
UBUNTU
OPENSUSE
PARDUS
MANDRİVA
gibi sürümleri olan işletim sistemi de vardır.
Normal olarak düzgün kurulan ve kullanılan bir işletim sistemi kesinlikle hiç bir şekilde hata vermez.
Ama işletim sisteminde hata varsa veya donanımda bir sorun varsa bu bir şekilde belirecektir.
Artık bir donanım hatasında işletim sistem(ler)i gerekli uyarıları yapabilecek kadar gelişmiştir.
Donanımlar ile ilgili olarak herhangi bir problemde genellikle mavi ekran hatası (blue screen) alırız.
Çözümü için ise hata kodunu bulup google de yazmaktır, muhakkak karşımıza birşeyler çıkacaktır.
Örnek: Resimde görüldüğü gibi 0x00000a5 hatası...
Çözümü: TIKLA
0 Yorumlar